zondag 25 oktober 2009

Terug van weggeweest

Eind augustus en begin oktober zijn we in Frankrijk geweest. Natuurlijk namen we onze Bromptons mee.
Het kasteel op deze foto's is een van de grootste van Frankrijk, Chambord.
Het is goed fietsen in deze omgeving. Ons startpunt was Bracieux. 
 Weinig verkeer, kan ook aan de tijd van het jaar liggen, en vaak in een bosrijke omgeving. Een enkel heuveltje, maar niet iets om je zorgen over te maken.
Bromptonisme:
Een Brompton is voorzien van de nieuwe BWR versnellingsnaaf. Samen met de derailleur geeft dat zes versnellingen aan deze fiets. Het bereik van deze combinatie is groter, zowel in de lage als hoge versnellingen wanneer we deze vergelijken met de combinatie van Sram.
De Sram combinatie op de andere Brompton maakt gebruik van de Highpath Wide Ratio sprockets. (Helaas niet meer leverbaar). Beide combinaties voldeden ruimschoots en gaven voor deze omgeving zelfs een teveel aan versnellingen. We gebruikten 2 hooguit 3 van de 6 keuze opties.

Zoals de liefhebber waarschijnlijk ziet is een van de Bromptons uitgerust met een trommelrem. Deze rem, eigenlijk een aanpassing van de Sturmey Archer trommelrem bedoeld voor de Greenspeed trikes, past prima op de Brompton. Tijdens het gebruik blijkt dat hij steeds beter gaat remmen. Het remmen lijkt minder abrupt, goed doseerbaar, kortom erg prettig in gebruik. Overigens probeer ik zo min mogelijk te remmen, maar wanneer ik rem gebruik ik altijd de voorrem.
Een groot voordeel van het gebruik van een trommelrem is het voorkomen van velgslijtage.
Vooral de veel remmers onder ons zouden bij aanschaf van een nieuwe fiets hier rekening mee kunnen houden.

De Brompton met de kleine tas is voorzien van een speciale adapter waardoor er tassen voorzien van het Klickfix systeem op passen. De tas die er op zit is van Zwei. De berijdster van deze Brompton zweert bij deze tassen die wanneer ze niet op de fiets zitten ook als modieuze hand/schoudertas gebruikt kunnen worden...


We zijn begin dit jaar een weekje wezen fietsen in Le Vigeant, daar was de BWR waarschijnlijk harder nodig geweest. De omgeving lijkt een beetje op Zuid Limburg, maar de heuvels zijn korter en iets minder steil.